Kezdőlap Közérdekü Tájékoztatás zöldhulladék begyűjtésről

Tájékoztatás zöldhulladék begyűjtésről

423
0

A Zöld Híd B.I.G.G. Nkft. minden szolgáltatási területén – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően (OHKT, hulladékról szóló törvény) és a településekkel létrejött közszolgáltatási szerződés értelmében – az április 1-től november 30-ig terjedő időszakban zöldhulladék-gyűjtést végez.

Idén a korán beköszönt tavaszias időjárás miatt hamarabb megkezdik a lebomló zsákok eljuttatását az értékesítési pontokra, valamint a háztól gyűjtés indítását és a zöldhulladék-gyűjtőpontokra a konténerek kiszállítását, az alábbiak szerint.

A lebomló zsákok 2019. március 13–tól fokozatosan elérhetővé válnak a megszokott értékesítési pontokon. A zsákokkal ellátott települések listáját folyamatosan frissítik weboldalukon. A településeken található üzletek pontos címe, weblapuk „gyűjtési rend” menüpontja alatt található meg.

Április 1–től a gyűjtési naptár szerinti időpontban valósul meg, melynek ütemezéséről a weboldalukon talál bővebb információt (www.zoldhid.hu).

A zöldhulladék-gyűjtés, a Közszolgáltató által rendszeresített, egyedileg jelölt, biológiailag lebomló zsák alkalmazásával történik. Egy ingatlan esetében, a kijelölt gyűjtési napon legfeljebb 10 db zöldhulladék-gyűjtő zsák helyezhető ki a közterületre. A biológiailag lebomló zöldhulladék-gyűjtő zsák alkalmazásán felül, úgynevezett kötegelt elszállítás is biztosított. A kötegelés azt jelenti, hogy az ingatlanhasználó által kihelyezett zöldhulladék nem ömlesztve, hanem legalább egy ponton összekötve kerül kihelyezésre. Az összekötegelt gallyak, ágak átmérője maximum 6 cm, hossza maximum 100 cm, térfogata 1m3 lehet.

FIGYELEM! A lebomló zsákok felhasználhatósági ideje a megfelelő tárolás esetén, gyártástól számított 16 hét, mely dátum minden zsákon feltüntetésre került (év/hét). A készletek töltése folyamatos, ezért korlátozott mennyiségben vásároljanak!

A gyűjtőpontok címének hirdetésében az érintett önkormányzatok segítségét kérjük, hogy az illegális lerakások elkerülése érdekében csak a helyi lakosok ismerjék meg a pontos helyszíneket. Azon településeken, ahol a korábbi években az otthoni komposztálás módszerét alkalmazták, kérjük, az eddigi gyakorlat szerint járjanak el! A zöldhulladék elsősorban zöldfelületeken, kertekben képződő, biológiailag lebomló hulladék (például a falevél, az elpusztult növényi maradványok, a gyomok, a gallyak, a nyesedékek, illetve a fűkaszálék).

Kérjük, ügyeljen rá, hogy a lebomló zsákba és a gyűjtőpontokon található konténerekbe kizárólag zöldhulladék kerüljön!

További információ: http://www.zoldhid.hu/nkft/Korabban-kezdodik-a-zoldhulladek-begyujtese/