Kezdőlap Álláspont Számos hazugság

Számos hazugság

1645
0

Paulovics Géza a Hír2146 cikkére reagálva, szeptember 5-én közzétett egy táblázatot saját oldalán, amely véleménye szerint az általa 2019-ig elkészített önkormányzati beruházásokat tartalmazza. Sérelmezte, hogy cikkünkben nem valósan világítottuk meg a mogyoródi fejlesztéseket. Nos, utána néztünk…

 Az általa publikált táblázat összesítésében közel 2 milliárd forintnyi beruházást számol el magához, de ha valaki alaposabban megnézi, láthatja, hogy folyamatban felirat ebből 1,5 milliárd forintot tesz ki (egészen pontosan: 1 milliárd 481 millió 134 ezer forintot). Érthetetlen módon, szerepel benne a művelődési ház is 180 millió forinttal, ami el sem kezdődött, illetve a bölcsőde – amely még szintén sehol nincs – 242 millió forinttal. De ennél nagyobb csúsztatások is vannak benne.

 A táblázat abból a megfontolásból készülhetett, hogy Önök úgysem néznek utána semminek, így azt ír bele, amit csak akar. Szép gondolat ez egy városvezetőtől. Persze elég buta próbálkozás volt, hiszen cikkünkre reagálni egy valótlan adatokkal hemzsegő összesítéssel, nem vall igazán átgondolt koncepcióra. Leginkább pánikhangulat érezhető, mert a mi polgármesterünk abból indult ki, hogy el tudja adni a kettes alá teljesítményt kampányában. A tények makacs dolgok…

Mi részletesen átnéztük a táblázatot és összevetettük az éves zárszámadásokkal. Igencsak szembetűnő tény, hogy 2014-2018 között, azaz 4 év alatt mindössze 500 millió forintnyi beruházás készült el, igazi látszat nélkül, és most, a kampány évében 1,5 milliárdot tervez. Mondhatjuk, hogy 1,5 milliárd forintot fordít kampányfinanszírozásra Mogyoród költségvetéséből. (?)

De még ez sem lenne igaz. A folyamatban lévő beruházások közül egészen biztos, hogy nem készülnek el október 13-ig az alábbiak, hiszen van, amihez hozzá sem kezdett:

  • művelődési ház 180 millió
  • bölcsőde 242 millió
  • csapadékvíz-elvezetés 257 millió
  • közvilágítási hálózat bővítése 5 millió
  • a szilárd utak kiépítése 193 millió,

azaz 877 millió forintnyi fejlesztésről egyértelműen hazudik valótlant állít.

Azt se felejtsük el, hogy megkezdett beruházásait hitelforrásból indította el, és ezek többletköltségekkel járnak. Sőt túlárazott bontási költségektől, hibás döntésektől hemzsegnek, amelyekkel kapcsolatban még Kapitány Attila is hangot adott nem tetszésének. Ezek mind-mind szerepelnek a beruházás összegénél. Természetesen ezeket is mind mi fizetjük, de a valós értéket nem növelik.

A pályázatok esetén, annak összegét feltünteti a táblázatban, de az önerő biztosításához szükséges hitelről itt is megfeledkezik.

A valós fejlesztési eredményekkel kapcsolatban az mondható el, hogy 2019. október 13-ig nem fogják elérni az általa írt érték 40%-át. Mindehhez ráadásul 445 millió hitelt vett fel, és több, mint 100 millió forint értékben csökkentette Mogyoród ingatlan és tárgyieszköz vagyonát. Ez messze elmarad a korábbi önkormányzati ciklusok értékétől.

Azt, hogy terveit hogyan tudja megvalósítani, elég megnézni a 2017. és 2018. évi zárszámadásokat, amiben feketén-fehéren le van írva, hogy a tervezett fejlesztések összege: 1.759.408.640,- forint, amiből valójában 405.104.918,- forint értékű beruházást tudott megvalósítani (tény adatok), tehát csak 23%-nyi terv valósult meg.

Táblázata komolytalanná teszi hivatkozásait, kampánynak kevés, hazugságnak sok. Nem lenne egyszerűbb kiállni és azt mondania: nem ment úgy ahogy akartam? Még az is jobb lenne…