Kezdőlap Sport Sporttámogatási keret felosztása

Sporttámogatási keret felosztása

725
0
Fotó: internet

A márciusi Gazdasági és Településfejlesztési Bizottság (GTB), valamint az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság (OKSB) közös ülésen döntöttek a 20 millió forintos sporttámogatási keret szétosztásáról. A két bizottsági elnök között komoly viták zajlottak le, Paulovics Géza polgármester pedig a vicc kategóriáig vitte a dolgot.

Általában a bizottságok javaslatokat tesznek ilyen esetekben, és a mindenkori testület dönt végül a pénzek felosztásáról. Mogyoródon azonban úgy módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ-t), hogy idén a két bizottság közös döntését követően ítélik oda a támogatásokat a sportegyesületeknek.

Hutter József, az OKSB elnöke szeretem, nem szeretem alapon osztotta volna fel a keretet, dr. Szabó István azonban mélyen nem értett egyet azzal, hogy közpénzeket ilyen elven osszanak szét.

Külön javaslattal élt Paulovics Géza polgármester és Kapitány Attila alpolgármester is, sőt Paulovics Géza egészen odáig ment, hogy a frissen megalakuló Mogyoródi Sí Szövetség elnökeként 19,5 millió forintos igényt jelentett be a helyszínen.

Végül dr. Szabó István azt a javaslatot tette, hogy döntsenek a keret kb. feléről most (lsd.: fenti táblázat), a fent maradó 8 millió forintról pedig döntsenek azt követően, hogy minden egyesülettől bekérik a jelenleg versenyengedéllyel rendelkező mogyoródi gyerekek létszámát, és ennek arányában osszák szét a kijelölt összeget.

Az elnök úr hangsúlyozta, hogy a döntés tekintetében érdemes figyelembe venni a TAO támogatásokat is, hiszen vannak egyesületek, akik tudnak pályázni, és vannak olyanok, akiknek nem adatik meg ez a lehetőség, ezáltal szerencsésebb lenne, ha ezeket az egyesületeket jobban tudná támogatni az önkormányzat.

Felidézte, már régóta szeretne egy, a jelenleginél igazságosabb algoritmust használni a sport támogatások felosztásához, amelyet el is készítettek az egyesületek bevonásával, de a testület végül mindig máshogy döntött az elmúlt években.

Ennek ellenére továbbra is az az álláspontja, hogy nem lehet a fennálló konfliktusok és feszültségek mentén a mogyoródi adófizetők pénzét hasraütés-szerűen osztogatni.  Dr. Szabó István ezzel a KSK és MFC között húzódó évek óta fenn álló feszültségre hívta fel a figyelmet.

A KSK jobban örülne, ha minden sporttámogatást ő oszthatna szét a szakosztályok között, míg a Mogyoródi Futball Club meg szeretné őrizni önállóságát és saját vezetését.