Kezdőlap Uncategorized Sorsdöntő választások előtt állunk

Sorsdöntő választások előtt állunk

1158
0

Az idei év a fontos és felelősségteljes döntések éve lesz Magyarországon. Májusban Európa jövőjéről döntünk, októberben pedig a helyi önkormányzati választásokon lehetőségünk lesz véleményt formálni az elmúlt öt évről, és módunkban áll majd új irányt szabni Mogyoród fejlődésének – mondta lapunknak Ribai Zoltán képviselő, a Fidesz-KDNP polgármester jelöltje.

Ön születése óta Mogyoródon él, és közel húsz éve képviselőként is részt vesz a falu közéletében. Hogyan ítéli meg az elmúlt időszakot, Mogyoród jelenlegi állapotát?

Születésem óta élek Mogyoródon (1969). Több mint 25 éve vállalkozóként dolgozom településünkön. Büszke vagyok arra, hogy a mogyoródiak bizalmából 2002-től képviselőként is részt vehetek a falu életében. Örülök annak, hogy az elmúlt közel két évtizedben hozzájárulhattam a település fejlődéséhez, többek között a csatorna beruházás, a Fő tér, az óvoda, a futballpálya és a sportcsarnok megépítéséhez. Nem mindig mentek a dolgok zökkenőmentesen, de a mai napig arra törekszem, hogy az ésszerűség talaján maradva, kizárólag Mogyoród érdekeit figyelembe véve hozzam meg döntéseimet, úgy a bizottsági, mint a testületi üléseken. Mogyoród fejlődése nem állt meg, köszönhetően a pályázatoknak, de az ezt követő ciklusban komoly terhekkel kell majd szembenéznie a leendő képviselőknek a több mint 400 millió forintos hitel miatt.

2014-ben új vezetése lett a falunak. Milyen gazdasági alapokról indulhatott az új testület?

Öt évvel ezelőtt a Babicz László vezette képviselő-testület Mogyoród kasszáját 160 millió forinttal és komoly önkormányzati vagyonnal adta át. 

Gazdasági és közösségi szempontból is emelkedő pályán volt a településünk. Ingatlanokat vásároltunk, rendezvényeink sikeresek voltak, gondoljunk csak a Fő téri Hungarikum falunapokra. A település gazdálkodása rendben volt, Mogyoród vagyona közel 7 milliárd forintra nőtt. Ezekhez viszonyítva a település komoly mélypontra jut az idei évben.

A kormány nagyon kedvező döntéseket hozott Pest megye fejlődésének szempontjából. Az elmúlt 5 évben megvalósított gazdasági növekedés milyen hatással volt Mogyoródra?

Azzal, hogy az Orbán-kormány átvállalta az összes magyarországi település hitelállományát, rendkívül kedvező feltételekkel, adósság nélkül vághatott bele a munkába 2014 októberében az új testület. A jelenlegi testület számára szerencsésen alakultak a kormányzati intézkedések, és az abból eredő gazdasági sikerek. Magyarország minden EU-s forrást lehívott, így mi is több EU-s pályázaton tudtunk indulni. Ugyancsak nagy segítség volt településünk számára is, hogy a Közép-magyarországi régiót kettészedték támogatások tekintetében, így Budapestet és Pest megyét külön büdzséből finanszírozzák (azelőtt Budapest a nagy lakosságszám miatt szinte az összes forrást elvitte a megye elől). Így kormány 80 milliárd forintot fordított régiónk területfejlesztésére, ezen belül Pest megyében soha nem látott egészségügyi fejlesztést indított el. Ennek keretében a pályázó települések több mint 90 százaléka forráshoz jutott – köztük Mogyoród is. Ez tette lehetővé, hogy új egészségházat építhessünk, és a régit felújítsuk.

Minden testület más és más, hogyan ítéli meg a jelenlegi képviselők munkáját?

Régóta vagyok képviselő, és több cikluson keresztül figyelhettem meg különböző összetételű testületek munkásságát, de ez

a mostani a legaktívabb az egyes képviselők magánérdekeinek kiszolgálásában.

Addig semmi problémám nincs azzal, hogy egy-egy képviselő jól jár egy adott testületi döntéssel, ameddig az érintett képviselő nem szavazhat az adott témában, és a döntéssel egész Mogyoród jól jár. Ebben a ciklusban ezt sajnos nem lehet elmondani. Azt gondolom, alapvetően elvárható attól, akit képviselővé választanak, hogy a település érdekeit előrébb helyezze a saját érdekeinél.

Ma a testület többsége az egyéni üzleti érdekek mentén szerveződő, magukat „civileknek” nevező csoportból áll. Talán más is emlékszik még arra az időre, amikor ezek az emberek nagyon ritkán értettek egyet, sőt kimondottan ellenségesnek tűntek egymással szemben. Az előző testületről sok mindent el lehet mondani, de ott aligha hangozhatott volna el ez a mondat egy testületi ülésen, mint ami mostanában elhangzott: „a saját ügyek intézése után, Mogyoród érdekeivel és ügyeivel is foglalkozunk végre?!”

Azt mondta kapkodó és átgondolatlan stratégia vezetett a jelenlegi állapothoz. Konkrét példát is tudna mondani?

Nézzük meg például az Egészségház építését. Először a már meglévő orvosi rendelő felújítására írtak ki pályázatot, amelyen elindultunk. Ennek eredményeként mintegy 30 millió forint pályázati pénzből, és körülbelül 80 millió forint önerő felhasználásával felújításra került a régi Egészségház. Úgy gondolom túl nagy önerőt kellett beletennünk, és egy vegyes felhasználású ingatlant tudtunk csak kialakítani, mivel itt két fogorvosi rendelő és két önkormányzati szolgálati lakás került kialakításra. A jelenlegi vezetés viszont új egészségházat ígért, ezért amikor kiírták az új egészségház felépítésére vonatkozó pályázatot, azon is elindultunk. Valamilyen okból a jelenlegi vezetésnek nem felelt meg az eredeti tervekben szereplő helyszín, ahol már az alapkő is le volt téve, hanem új területet jelöltek ki, amely kevésbé alkalmas egészségháznak. Nem elég, hogy kisebb lesz, de bontási költségek is növelik a kivitelezés költségét. Mogyoródnak lesz új egészségháza, azonban sem a patika, sem a fogorvosi rendelők nem férnek majd be az épületbe. Ráadásul ehhez a mogyoródi kulturális életet is egy pincébe száműzte a jelenlegi vezetés. A könyvtárunk sajnos meg is szűnt, a könyvek pedig egy raktárba kerültek elhelyezésre, amelyért minden hónapban bérleti díjat fizet az önkormányzat.

A korábbi vezetésnek más volt a koncepciója az új egészségházzal kapcsolatban. Milyen tervei voltak az előző testületnek?

Az előző testülettel egy olyan komplex egészségházat terveztünk, amelybe az alapszolgáltatásokon kívül több szakrendelőnek is helyet kívántunk biztosítani a fogorvosi rendelővel és a patikával egységben. Célunk az volt, hogy minden egy helyen legyen elérhető a lakosság számára. Az Egészségház alapkövét még 2014-ben le is tettük a Fő tér mellett vásárolt telken. Ezzel Mogyoród központjában a 21. század kihívásainak, a lakosságnövekedésnek megfelelő Egészségügyi Központot szerettünk volna létrehozni. Szerettük volna elérni, hogy ne kelljen minden egészségügyi vizsgálat miatt Kistarcsára, vagy éppen Budapestre utazni. Olyan megoldásban gondolkoztunk, amely kiadható üzlethelyiségekkel „eltartja önmagát”. A régi egészségházban pedig akár több szolgálati lakást is ki tudtunk volna alakítani. Sajnálom, hogy nem a fenti elképzelés valósult meg. A jelenlegi képviselői többség, élén a polgármesterrel, még a ciklus elején összeállított gazdasági programban helyezte át a helyszínt – egyik oka éppen ez volt, amiért azt a „programot” nem tudtam támogatni. A döntéssel kialakítottak egy újabb egészségügyi helyszínt. A két telephelyen zajló, az önkormányzat számára kötelező egészségügyi alapellátást így jóval magasabb költségen tudjuk csak működtetni, ráadásul évekre elvesztettük a művelődési házunkat is.

Polgármesterjelöltként mit vár az októberi választásoktól?

Konkrét terveim vannak a következő ciklusra. Ha a mogyoródiak bizalmat szavaznak nekem októberben, akkor egy üzleti és gazdasági érdekektől mentes, sikeres ciklust szeretnék.

Egy olyan korszakot kívánok megvalósítani, amely mentes mindenféle önérdektől, hátsó szándéktól, amelyben tényleg csak és kizárólag a település javát szolgálnánk.

Például a képviselők nem csak bejelentik az érintettségüket, hanem ténylegesen kizárásra is kerülnek az adott döntések meghozatalából. Tudom, ez nagyon utópisztikusan hangzik, de ezután a ciklus után szüksége van Mogyoródnak egy ilyenfajta megtisztulásra. Ezért tartom nagyon fontos és felelősségteljes állampolgári döntésnek a helyi önkormányzati választásokat, hiszen ilyenkor a közvetlen lakóhelyünkről, otthonunkról döntünk. Mogyoród az otthonunk, amelyet nem lehet stratégia nélkül vezetni, nem lehet csak egy ciklusban gondolkodni. A település problémáira mindenképpen hosszú távú megoldásokat kell találni. Mindez egy jól átgondolt és felépített stratégia mentén, szakemberek bevonásával történhet meg.

Elérkezett az idő, hogy Mogyoród érdekeit tegyük az első helyre, hiszen Mogyoród az otthonunk!