Kezdőlap Uncategorized Sokat markolunk, de keveset fogunk

Sokat markolunk, de keveset fogunk

1559
0
Fotó: internet

Azt hiszem, már régen az új egészségügyi központban rendelnénk, ha 2014 után nem így alakulnak a dolgok – mondta lapunknak Dr. Hézinger Lajos háziorvos, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Az elmúlt öt évben sok minden történt. Milyen tapasztalatai vannak a doktor úrnak, mi a véleménye az elmúlt öt évről, mint képviselő?

Vitathatatlan eredményeinket figyelembe véve is vegyes érzésekkel tekintek vissza az elmúlt időszakra. Az előző testület működése kiszámítható, tervezhető, egyértelmű és egyenes volt. Ezzel szemben a mögöttünk hagyott öt évben ezek a dolgok megváltoztak, sok volt az azonnal, kapkodva, a mindenáron eredmények elérése.

A számos átgondolatlan tervezés és kivitelezés között tudna mondani egy konkrét példát is?

Vegyük rögtön az új egészségházat. Elindultunk annak idején 2012-ben egy koncepcióval, egy jó tervvel, ami egy komplex egészségügyi központ lett volna háziorvosokkal, védőnőkkel, gyermekorvosokkal, fogorvosokkal, gyógyszertárral, és még helye lett volna különböző szakrendeléseknek is. Nagy segítség lett volna az embereknek, hogy minden egy helyen van a település központjában, a Fő téren. Mindez úgy, hogy a jövőben nem jelentett volna plusz terhet Mogyoródnak, hiszen az épületben kiadható üzlethelységek, irodák fenntarthatóvá tették volna ezt az egészségügyi központot. De sajnos ettől

a korábbi testület által tervezett egészségügyi központtól mára nagyon messze vagyunk.

A mostani terveket és építkezést a sietség, kavarodás és egyéb furcsaságok jellemzik. Kimaradtak a fogorvosok – bár két szép fogorvosi rendelő került kialakításra -, a gyógyszertár szóba sem került. Az új helyre tervezett egészségháznak több, mindig szerényebb verziója lett a végleges.

Ön évtizedek óta a település háziorvosa. Nem kérdezték meg, nem kérték a véleményét, tanácsát a tervezés alatt?

Amikor az utolsó egészségház egyeztetésre hívtak a tervezőkkel, hogy megnézzük az utolsó terv változatát,  szerettünk volna kolleganőmmel még igazítani a terven, de mondták, hogy azt már nem lehet. Akkor derült ki számomra,  hogy sem a fogorvosoknak, de még egy esetleges körzetnek sem lesz helye, nem fér el. Az egész tervezés alatt úgy éreztem, hogy a régi rendelő felújítása, amelyre pályázati pénz nyílt, elvitte az új rendelőtől a pénzt. A pályázati pénz fontosabb volt, mint az a cél, hogy Mogyoródnak egy komplex egészségügyi központja legyen. Az előző testületre kell megint visszautalnom, hiszen megvolt az a takarékos és kiszámítható gazdálkodás, amellyel az eredetileg tervezett Fő téren megépíthető lett volna az egészségügyi központ.

Az egészségház mindenesetre meg fog épülni. Hosszú távú megoldás ez az épület?

Az idősebbek problémáját, azzal, hogy

továbbra is több helyre kell menni háziorvosi rendelésre, gyógyszertárba, fogorvoshoz, ez az új egészségház nem oldja meg.

Ráadásul a főút forgalma, az éles kanyar ott a Fóti úton, félek, komoly gondot okozhat számukra. Bízom benne, hogy nem történik majd baleset.  Méreteiben, funkcióiban, a lakosság távlati kiszolgálásában nem fogja tudni kielégíteni a kívánt igényeket. Az épület körüli parkolás problémájáról pedig még nem is beszéltünk. Ráadásul olyan mértékben nő Mogyoród lakossága, hogy néhány éven belül újra időszerű kérdés lesz az egészségház bővítése, vagy esetleg újabb építése. Ez az egész elképzelés rákényszerített bennünket arra, hogy új művelődési házat is kell építeni.  Ezért fogalmaztam úgy, hogy

sorozatos kényszermegoldás, kavarodás jellemzi a mai településtervezést.

Beleugrott a testület a Szent László Emlékközpont építésébe, amellyel az a probléma, hogy a tervezett művelődési házzal egy területre kell beszorítani. Tartok tőle, hogy sokat markolunk, de keveset fogunk. Ennek a hozzáállásnak lehet eredménye, hogy

emelkedhet az ingatlanadó, hiszen Mogyoródnak már több mint 400 millió forint a hitelállománya.

Rendben van, hogy jó a településnek a pályázati pénz, de azért nem minden áron. Vártunk volna inkább nem negyven, de fél vagy akár egy évet, és az elkészült, kiforrott, a lakossággal és a szakmával is egyeztetett módon elfogadott tervekkel pályázhattunk volna.

Alapvetően nem így indultunk, azt hiszem, már régen az új egészségügyi központban rendelnénk, ha ez 2014 után nem így alakul.