Kezdőlap Hírek Paulovics Géza vs valóság

Paulovics Géza vs valóság

1123
0

Paulovics Gézának 10 napra volt szüksége, hogy egy fals összehasonlításban megpróbálja jobb színben feltüntetni az általa bevezetett mogyoródi ingatlanadót (hivatalos nevén építményadó).

Paulovics Géza igyekezett kétségbe vonni a helyi adók összehasonlításáról készített, április 5-ei cikkünket. Írásához az alábbiakat kívánjuk észrevételezni:

Az összehasonlíthatóság és a közérthetőség miatt a kedvezményeket sehol nem vettük figyelembe. De ha megtettük volna, példaként említve Dunakeszit, két gyermekes családot számba véve, már nem 28.800,-Ft az adó, hanem 40%-kal kevesebb, azaz 17.280,-Ft. Ez ismét alacsonyabb, mintha ez a kétgyermekes család Mogyoródon élne, ahol, – ha él is a 33% kedvezmény -, akkor is 24.120,-Ft a fizetendő adó(Paulovics Géza állítása szerint is).

Ha megnézzük a hasonlításban szereplő településeket, akkor Mogyoród talán a legkisebb közülük. Fót, Szada, Őrbottyán viszonylatában sem átlag alatti a 24.120,-Ft, hanem bőven a legdrágább (pedig itt már a 33% kedvezmény figyelembe van véve.) A környékbeli nagyobb városok (Veresegyház, Dunakeszi, Gödöllő) minimálisan drágábban mutatkoznak, de ott, mint írtuk, nincs figyelembe véve a kedvezmény, mert ha megtettük volna (láthatjuk az 1-es pontban), kiderül, hogy Dunakeszi, mint ~7x nagyobb település, város, jóval olcsóbb, mint Mogyoród.

Paulovics Géza felkészültségét nem szeretnénk megkérdőjelezni, de 10 napra volt szüksége, hogy utánajárjon a saját helyi adó rendeletének, és igyekezzen megcáfolni írásunkat. Az sem mellékes, hogy az általa állított nagycsaládos kedvezményt mi nem találjuk a rendeletben a kedvezmények között, nyugdíjasoknak pedig szinte mindenhol biztosítanak kedvezményeket.

Paulovics Géza azt írja, hogy a rendelet alapján az a tény, hogy 201,-Ft/m2 az adó mértéke. Ezt valószínű a 33% kedvezmény biztosítása esetén írja. Ebben az esetben már csak azt nem értjük, hogy

  • miért szerepel az adó mértékénél 300,-Ft/m2?
  • Mi lehet az oka, hogy nem 201,-Ft/m2-re írják ez esetben az adó mértékét???

Ostobaságnak tűnne, ha valamiért egy adó valódi összegénél magasabb érték szerepelne a meghatározott mértéknél. Esetleg bizonyos zsonglőrködésre ad lehetőséget a számokkal, ha nem egyértelműen van meghatározva?