Kezdőlap Álláspont Özönvíz

Özönvíz

3196
0

Mogyoród költségvetésében felhívják a figyelmet, hogy a jelenleg folytatott, átgondolatlan, előre meg nem tervezett pénzügyi „stratégia”, amit Paulovics Géza és „üzleti köre” folytat, veszélyes, és beláthatatlan következményekkel járhat.

Részlet a 2019. február 27-én elfogadott költségvetésből:

„…felhívjuk a figyelmet, hogy évek óta előző évi maradványból finanszírozza a Képviselő-testület a költségvetési hiányt, amely nem biztonságos, mert amint a maradvány összege felhasználásra kerül, vagy jelentősen lecsökken, az egyensúly felborul, ha nem intézkedik a testület vagy a kiadások mérséklése, vagy a bevételek növelése érdekében. Ráadásul a Képviselő-testület nem képzett tartalékot a 2020-tól már esedékes adósságszolgálatra, amely évente további 60 millió forint terhet ró a költségvetésre.” (Mogyoród 2019. évi költségvetésének 5. oldala) Link: https://mogyorod.asp.lgov.hu/sites/mogyorod/files/imce/2019-02/40%29%20el%C5%91terjeszt%C3%A9s.pdf

„A felhalmozási költségvetési hiány 421,5 mft fejlesztési hitellel külső forrásból és 230,4 mft előző évi maradványból történő finanszírozása után is nettó 75 mft, bruttó 95,3 mft ingatlanértékesítés bevétele szükséges a tárgyévi egyensúly megteremtéséhez.”

Tehát Mogyoród gazdálkodása jelenleg igen gyenge lábakon áll. Hitelből és előző évi maradványból igyekeznek fenntartani az egyensúlyt, de ez sem elég, mert ingatlan értékesítésre is szükség van ahhoz, hogy 0-ásnak mondható legyen az idei költségvetés. Arról azonban, hogy 2020-tól miből finanszírozzák majd a felvett hitel törlesztését, és miből tartják fent a létrehozott intézményeket, ezek szerint még fogalmuk sincs!

Valljuk be, bármelyikünk elmehet egy autószalonba, dönthet egy erejét is meghaladó autó megvásárlásáról, bevállalhatja a hitelt, eddig még nincs is probléma, ez mindenkinek megy. Egy ideig büszkén mutogathatjuk is szép új autónkat. Azonban ha erőn felül vállaltunk, előbb utóbb érezhetővé válik a következménye. Azt se felejtsük el, hogy az autó fenntartása is többletkiadást eredményez havi büdzsénkben! Eleinte megpróbáljuk megoldani a havonta befolyó keretből a hitel törlesztését és az autó plusz fenntartási költségeit. Lemondunk a nyaralásról, vagy kevesebbet költünk ruhákra, netán az élelmiszerek minőségéből kell visszavennünk. Eladunk ingóságokat, amikből még egy ideig tudjuk finanszírozni a hitelt. Viszont amikor már nincs mit eladni? Amikor már ez sem megy? Elviszik az autót, és abból, csak rosszul jöhetünk ki.

Esetünkben Mogyoródot figyelembe véve ez annyival rosszabb, hogy nem a döntéshozók fogják meginni az átgondolatlanság levét, hanem a lakosság. Nem lesz más lehetőség, mint olyan költségekből faragni, amik most megkönnyítik a lakosság életét, vagy rosszabb esetben, megnövelik a lakosságot terhelő adókat. Nem marad más választásuk bármit is mondjanak most, mert a vállalkozásokat terhelő iparűzési adó az állam által maximalizálva van, azon maximum 0,2%-ot tudnak emelni, és más bevételi forrásra nincs közvetlen ráhatásuk, hiszen a vagyontárgyak jelentős részét már értékesíteniük kell(ett), mint olvashatjuk. Lehetőség még újabb hitel felvétele (mint Veresegyház esetében), és elkezdhetnek lyukat lyukkal betömni, ám ez előbb-utóbb ugyancsak visszaüt a lakosságra, és a település is csődbe mehet.

Paulovics Géza polgármester és a vele együtt gondolkodó „üzleti kör” (Kapitány Attila, Hutter József, Varga A. Tamás, Kurfis László) jelen ciklus alatt látszat fejlődést igyekszik felmutatni Mogyoródon, de ezért Mogyoród igen súlyos árat fog fizetni, hiszen a jövőre egyáltalán nem gondolnak.

Vajon miért nem írnak sehol a hitelről? Miért kicsinylik le jelentőségét, miközben a fenti mondat benne van a költségvetésben feketén-fehéren?