Kezdőlap Hírek MOGYORÓDNAK CSAK ELÉGSÉGESRE FUTOTTA

MOGYORÓDNAK CSAK ELÉGSÉGESRE FUTOTTA

1184
0

Az Állami Számvevőszék első alkalommal értékelte egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik korrupció elleni védettségét illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását. Az iskolai osztályzatok alapján Mogyoród 2-est kapott.

2021. január 29-én nyilvánosságra hozott jelentésből kiderült, hogy Pest megyében a vizsgált 186 önkormányzat átlagosan 4,3-as osztályzatot kapott, ami nem is olyan rossz, bár településünk inkább rontja az átlagot mint sem javítja.

Az ÁSZ az alábbi három kérdéskört vizsgálta a Pest megyei önkormányzatoknál és önkormányzati hivataloknál:

1. Megteremtette-e az önkormányzat polgármestere és jegyzője a csalásmentes integritást biztosító alapvető feltételeket? 

2. Kialakította-e a hivatal jegyzője a beszámoló szabályszerű elkészítését, valamint a csalásmentes integritást biztosító alapvető feltételeket?

3. Milyen kockázatot hordoz az ellenőrzött szervezet fennálló integritása?

Az eredmény alapján községünk szinte semmit nem tett a korrupció elleni védekezéssel kapcsolatban, hiszen a 186 vizsgált önkormányzat közül az utolsó 15 település között szerepel.

A fenti vizsgálat eredménye mindenesetre azt támasztja alá, lehetséges, hogy Mogyoródon nem minden történik átláthatóan.