Kezdőlap Álláspont Milliókkal tartozik Mogyoródnak Paulovics Géza?

Milliókkal tartozik Mogyoródnak Paulovics Géza?

526
0
Fotó: internet

Érdekes földügyletekbe keveredett Paulovics Géza, édesanyja nevén lévő ingatlanával. Úgy minősítették át több földbirtokát, hogy a településrendezési szerződésben foglalt pénzt nem fizette be határidőre – s egy részét információink szerint azóta sem – Mogyoród kasszájába. A polgármester irányítása alatt álló hivatal vélhetően félrenéz ilyenkor, de a családi földek értékét sikerült azért növelni.

Besorolás

Jókora szőlőföldek találhatók Mogyoród határában, a Hungaroring környékén. A több család birtokában lévő parcellák első ránézésre teljesen egyformák. Ám ha madártávlatból, azaz térképen vizsgáljuk a birtokokat, egyből feltűnik a csirkefogászat:

míg a területek többsége mezőgazdasági művelés besorolású, látványosan kirí közülük az egyik, amely viszont kiemelt turisztikai területként van bejegyezve. A felértékelt terület érdekessége az, hogy tulajdonosa nem más, mint Paulovics Géza polgármester édesanyja. Így, közvetett tulajdonként Paulovics Géza jól járt az átminősítéssel, ugyanis megugrott a szőlőse értéke. Eladásakor a vevő jóval több pénzt csenget majd ki érte, mint amennyit a szomszédos telkek tulajdonosai kérhetnek a szakasztott ugyanolyan szőlőbirtokaikért. 

Turpisság

Az ügylettel első ránézésre nem is lenne baj, hiszen Paulovics Géza édesanyja még 2017 tavaszán annak rendje s módja szerint szerződést kötött az önkormányzattal a 0178/31-es helyrajzi számú, közel 20.000 m2 telek átminősítésről. Ebben olyan szépen hangzó mondatok szerepelnek, mint például “a Hungaroring környékén a minőségi turizmus kialakításának lehetőségének megteremtése” és ehhez hasonlók.

Csakhogy az éremnek két oldala van: az átminősítésért cserébe a településrendezési szerződés előírta, hogy 787.480 forintot fizessen be az Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára, méghozzá 90 napon belül. A szerződés aláírását figyelembe véve, erre 2017.05.31-ig lett volna ideje. További érdekesség, hogy a polgármester közvetve még ugyanebben az évben, ugyancsak tavasszal további – 17.693 m2-nyi – földre, a „Szentjakab körüli területekkel” kapcsolatban is hasonló településrendezési szerződéseket kötött. Itt 2.123.160 forint befizetését írta elő neki a megállapodás. Ennek befizetésére szintén kilencven nap állt rendelkezésére. Ezt az összeget 2017.07.20-ig kellett volna megfizetnie.

A településrendezési szerződések értelmében együttesen 2.910.640 forintot kellett volna kifizetnie.

A problémák akkor kezdődtek, amikor ezt az összeget be kellett volna fizetnie, holott az egyik telken 40,-Ft/m2 fejlesztési hozzájárulás, a másikon pedig – 30%-os beépíthetőségért – 120,-Ft/m2 fejlesztési hozzájárulás került meghatározásra. Mindeközben más lakoson a 2.000,-Ft/m2-es belterületbe vonási díjat kérik számon.

A tranzakció el lett sumákolva, ugyanis 2017. július 26-án a képviselő-testület rendkívüli ülésen hozott határozatot arról, hogy a Paulovics család ezt az összeget tizenkét részletben fizetheti be. A határozat értelmében 2017. augusztus 31-ig kellett a szerződésmódosításnak aláírásra kerülnie. Az sem mellékes körülmény, hogy a részletfizetést engedélyező határozat meghozatalának pillanatában már kifutott az eredetileg meghatározott 90 napos határidőkből, így

nem a befizetés formájáról, hanem a szerződések hatályon kívül helyezéséről kellett volna döntést hozni.

Arról nem találtunk semmilyen információt, hogy akár egyetlen részletet is befizetett volna Paulovics, noha azóta több mint két év telt el. Az viszont biztos, hogy a szerződés módosításáról nem találunk információt a 2017. szeptemberi ülések lejárt határozatairól történő beszámolókban, így úgy tűnik, az ügyletet elég hanyagul kezelik.

Álláspontunk szerint Paulovics Géza polgármesteri címéből fakadóan különböző előnyhöz juttatja családtagjait, immáron többedik alkalommal. Korábban már részletesen megírtuk, hogyan érte el azt, hogy Mogyoród kasszájából közel 4 millió forint vándoroljon felesége cégéhez.