Kezdőlap Álláspont Megtörtént az ingatlanadó-emelés

Megtörtént az ingatlanadó-emelés

1072
0

Paulovics Géza már az első ülésen (11.29-én) megemelte 33%-kal az ingatlanadót, miközben a bizottsági tagok bérét a duplájára növelte. A jelenlévő ellenzéki képviselők mind a két napirendi pontot ellenezték.

Mogyoródon az ingatlanadó mértéke 300ft-ról 400ft/m2-ra emelkedik. Az önkormányzat ettől kb. 12 millió forint adóbevétel növekedést remél. A megnövelt ingatlanadó 2020. január 1-től lép hatályba. A fideszes képviselők tiltakoztak az adóemelés ellen.

Kurucz Péter elmondta: a település rossz gazdálkodása vezetett a jelenlegi állapot kialakulásához, de továbbra sem az ingatlanadó emelése fogja megoldani a már meglévő hiányokat, sőt egy mértéktartó, és jól átgondolt gazdasági tervvel a jelenlegi ingatlanadóra sem lenne szükség a település fejlődéséhez.

Mindeközben Paulovics Géza és képviselői 100%-os béremelést hajtottak végre a bizottsági tagoknál (25-ről 50 ezer forintra), 50%-os emelést a bizottság elnökénél, míg a tanácsnokoknál 150%-os emelésről döntöttek (20 ezerről 50 ezer forintra.) Eddig nem volt Mogyoródnak tanácsnoka, de most úgy tűnik 3 is lesz: Babják Gábor, Gulácsi Attila és Kurucz Béla. Az utóbbi 2 személy olyan bukott képviselőjelölt, akiknek a mogyoródiak nem adtak felhatalmazást, de már megszokhattuk, hiszen a Pénzügyi Bizottságba is ilyen külsős tagot helyeztek Dr. Varga A. Tamás személyében.

Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak a tiszteletdíjak megemelésére.

Információink szerint létrejön egy polgármesteri kabinet, amelyben Paulovics Géza számít majd a tanácsnokok munkájára.

Az alakuló ülésen felmerült, hogy szabálytalan csupán egy bizottság létrehozása, hiszen a törvény többet ír elő. A testület ezért a mostani ülésen úgy határozott, létrehoz egy 3 fős Összeférhetetlenségi Bizottságot, amelynek egyetlen feladata a későbbiekben felmerülő összeférhetetlenségek vizsgálta lesz. Elnöke Kurfis László, tagjai pedig Dr. Hézinger Lajos és Dr. Szabó István.

Az ügyben megkerestük Kurfis Lászlót, aki úgy nyilatkozott, ez egy olyan bizottság amely a törvényes működéshez szükséges, ám nagy valószínűséggel nem lesz sok dolga a következő 5 évben.

GONDOK A BERUHÁZÁSOK KÖRÜL

Az új egészségház műszaki ellenőre közel 10 millió forint értékben állapított meg szükséges pótmunkálatokat. Erre azonban jelenleg mindössze 181 ezer forint áll az önkormányzat rendelkezésére… A fideszes képviselők felvetették, hogy érvényesítsék a kivitelezővel szemben a kötbért, hiszen október 24-én kellett volna átadniuk az épületet. Paulovics Géza viszont úgy fogalmazott, erre nincs lehetőség, mert az önkormányzat hibájából adódik a csúszás.

A Dózsa György út, a Bajcsy-Zsilinszky, Béke és Mérleg utca aszfaltozása is megakadt. A közel 40 millió forintos hiányt többlet költségvetési támogatási igény benyújtásával próbálja ledolgozni az önkormányzat több mint 21 millió forint értékben. A maradék 18 millió forintot az önkormányzat önerőből finanszírozná, azonban ennek elbírálására várni kell, illetve csak reménykedni lehet az összeg megszerzésében. Addig marad a latyak a sár és a por.

A bölcsőde terveiből is lejjebb kell adni, mert nem találtak az adott anyagi keretek között kivitelezőt, ezért most az egész koncepciót újra kell dolgozniuk, vagyis át kell terveztetni egy megépíthető épületté.