Kezdőlap Uncategorized Lehetőségek kapujában

Lehetőségek kapujában

801
0

A választási programunkat a mogyoródi emberekkel közösen írtuk, beszélgetve, meghallgatva igényeiket, elképzeléseiket. Ezért helyeztünk külön hangsúlyt a MOST Programban az úthálózat fejlesztésére, a csapadékvíz elvezetésre, az ingatlanadó eltörlésére. Magyarországon egy felívelő korszak elején vagyunk, ehhez megerősített együttműködés kell a polgármesterek és a kormány között. A Fidesz Mogyoród számára lehetőség egy erős együttműködés kialakítására – nyilatkozta lapunknak Kurucz Péter képviselőjelölt, akivel Mogyoród lehetőségeiről beszélgettünk.

A Fidesz-KDNP és a Mogyoródi Lokálpatrióták közös jelölteket állítottak a mostani önkormányzati választásokon. Erős szövetség ez, de miért pont Ribai Zoltánt választották polgármesterjelöltnek?

Ribai Zoltán a legjobb választás, mert egy becsületes és tisztességes ember. Ő egy olyan jelölt, akinek nincsenek magánérdekei, földjei, földügyei, üzleti érdekeltségei, nem a mogyoródiak, nem a település hátrányára, terhére akar meggazdagodni. Kiáll és őszintén elmondja mit gondol, mit szeretne tenni azért a közösségért, ahol születése óta él. Képviselőként bizonyára bejutna a testületbe, hiszen 17 éve minden választáson a megválasztott képviselők között van, de nem akar mindenáron a hatalomban maradni. A tisztesség és a becsület garanciáját adjuk személyében, ez az, amiből ma kevés van a mogyoródi testületben. Van egy közös elképzelésünk Mogyoród jövőjéről, ezt a programunkban bemutattuk a mogyoródiaknak. Világos, őszinte és megvalósítható tervek ezek.

Azt mondják van, akinek még ismeretlen Ribai Zoltán, ön mit mondana róla?

Ha megkérdezik, hogy ki ő, azt szoktam válaszolni, hogy az az ember, aki szabadidejében sok éve lenyírja a füvet a buszmegállóban a Főtéren és környékén, de ezzel nem szerepeltette magát az újságokban vagy a facebookon. Vagy aki jegyet vett akkor is egy-egy rendezvényre, amikor képviselőként tiszteletjeggyel ingyen is mehetett volna. Vagy aki ott van segíteni az egyháznál az óvodában, az iskolában, a sportnál, de nem csupán egy fénykép erejéig… na, ő a Ribai Zoli. Így már talán ismerős mindenkinek.

Azt is hallani, hogy Önt csak a foci érdekli. Hogy van ez?

Két szenvedélyem van, az egyik a labdarúgás, a másik Mogyoród. Az elmúlt években a labdarúgásban tudtam a legtöbbet tenni a közösségért. Nyugodt szívvel mondhatom mindent megtettem, megtettünk, amit a mi kereteinken belül lehetett. A Mogyoród FC 100 millió forint támogatást kapott a magyar kormánytól 2017-ben és a TAO pályázatokon további közel 200 millió forint az, amiből fejleszthetjük az Ober János Sportcentrumot. Ez közel annyi, mint amibe az egészségház került, de ez nem hitel. Ebben a fejlesztésben, bár önkormányzati tulajdonon történik, egyetlen fillér önkormányzati támogatás nincs. Nem szemrehányásként mondom, csupán példaértékű, hogy így is lehet működtetni, fejleszteni egy sportegyesületet. Október 12-én egy hazai bajnoki mérkőzésen a „Nagy Nap” című ünnepséggel avattuk a megújult pályát, a felépített lelátót és megújult környezetét. Ez a fejlesztés minden Mogyoródon sportoló fiatal és felnőtt érdekét szolgálja. Ugyanakkor el kell mondanom azt is, hogy ez nem ment zökkenőmentesen, a testületi többség, ahol tudta próbálta akadályozni a beruházást. Ezért is van szükség szemléletváltásra, mert még mindig az uralkodik a fejekben, hogy bizonyos embereket Mogyoródon gátolni, akadályozni és eltiporni kell, csak azért, mert másként állnak ügyekhez, mint ők. Pláne zavaró és nem kívánatos, ha erről a „másik útról” időközben kiderül, hogy működőképes és sikeres. Engem is kikiáltottak korábban a mogyoródi foci tönkretevőjének. Akik október 12-én eljöttek a focipályára szétnézni, saját szemükkel is láthatták milyen az, amikor valamit mi „tönkreteszünk”. Biztos vagyok benne, hogy ez a történet itt még nem ér véget. Ezen túlmenően fontos számomra, hogy megoldjuk a mogyoródiak legégetőbb problémáit, többek között a csapadékvíz elvezetést és ezzel együtt az úthálózat építését. Nagyon fontosnak érzem azt is, hogy megépítsük az uszodát, ami óvodástól nyugdíjas korig kiszolgálja az igényeket, és elősegíti az egészséges életmód kialakítását.

Azt olvashatjuk az Önök programjában, hogy a Fő téren parkot képzelnek el. Milyen megfontolás vezetett ehhez az elképzeléshez?

A Fő tér jelenleg inkább egy nagyobb kereszteződésre hasonlít parkolókkal. Nem lenne szerencsés, ha a meglévő területre bezsúfolnánk épületeket, ezért egy fákkal, játszótérrel, rendezvény helyszínnel, színházi események és koncertek, kulturális programok megrendezésére alkalmas szabad, nyitott parkot hoznánk létre.

Szükséges a pártpolitika a településre?

Minden képviselő és polgármester politikus is egyben, ugyanakkor nem hiszek abban, hogy vannak független jelöltek. Önkormányzati képviselőknek vagy polgármestereknek is van egyfajta világnézete, gazdasági elképzelése, és ezt óhatatlanul beleviszik a helyi politikába. Miért baj az, ha a választóknak őszintén elmondjuk, hogy mi milyen világnézet, ideológia alapján képzeljük el Mogyoród politikai irányait? A Fideszre lehetőségként lehet tekinteni – a dolgok jelen állását nézve – Magyarországon még legalább 3 kormányzati cikluson, azaz 12 éven keresztül. Hazánk egy felívelő korszak elején áll, így egy megerősített együttműködésre van szükség a polgármesterek és a kormány között. A Fidesz Mogyoród számára lehetőség.

Nincsenek pártutasítások. Mi raktuk össze a programunkat, a mogyoródi emberekkel beszélgetve, meghallgatva igényeiket, elképzeléseiket. Ezért helyeztünk külön hangsúlyt a MOST Programban az úthálózat fejlesztésére, a csapadékvíz elvezetésre, az ingatlanadó eltörlésére.

Térjünk ki egy pillanatra a bicikli és a szögvas esetére. Paulovics Géza megfenyegette a képviselőtársait, hogy megakasztja az ügyeiket. Rá is mutatott Hutter Józsefre, Varga A. Tamásra és Kapitány Attilára. Ez mit jelenthetett?

A mostani többség a rendszerváltás és földosztás környékén kialakult érdekszövetség, üzleti, pénzügyi függőségi viszony alapján szerveződik. Ezt jól láthattuk az elmúlt 5 évben. Odáig jutottak, hogy már egymást fenyegették. Sőt, a polgármester megmondta, ha nem állnak mellé, akkor megakasztja az ügyeiket, mint egy „biciklit a szögvassal”. Én megszavazom neked, te megszavazod nekem, ez a szövetségük lényege. Nekik a hatalom megszerzése csupán egy dologra kell – ahogy a polgármester is már elmondta –, hogy „saját ügyeik” tovább menjenek.

Önöknek is a hatalom kell?

Egy választáson mindenki a hatalmat akarja megszerezni. Hiszen az az eszköz a választók elé tárt elképzeléseik megvalósítására. A különbség éppen az, hogy ki mit kezd ezzel a hatalommal. Mi 2010 és 2014 között bebizonyítottuk, lehet Mogyoródon úgy „kormányozni”, hogy az egyéni érdekek háttérben maradnak. Sok mindent mondtak rólunk, de azt nem lehetett a szemünkre vetni, hogy saját érdekeinket helyeztük volna előtérbe. Nem helytálló és erősen túlzó az a kijelentés, amikor azt mondogatják, most fejlődött a legtöbbet Mogyoród. Minden polgármester és képviselő-testület a ‘90-es évektől lehetőségéhez mérten fejlesztette a települést. Az önkormányzati ciklusok egymásra épülnek, így az is nagyon fontos, hogy egy-egy polgármester, képviselő-testület milyen helyzetet hagy a következő településvezetőre. Egy biztos: Paulovics Géza a lehető legjobb alapokról kezdhette meg 2014-ben a ciklusát. Mogyoród gazdasága stabil volt, vagyona gyarapodott, a költségvetésben magas tartalékkal számolhattak. Kiszámítható, fenntartható fejlődési iránya volt a településnek. 2014 októberében 160 millió forint plusszal adtuk át Mogyoród kasszáját. Az akkori teljesítménnyel két éven belül saját erőből megépíthető lett volna az egészségház. Sőt, annak az időszaknak köszönhető, hogy rendelkezésre állnak helyszínek, ahová a művelődési ház tervezhető, mert a mi képviselő-testületünk megvásárolta a szükséges telkeket.

Paulovics Géza azt ígérte, hogy „tip-top” polgármester lesz. Bármit is jelentsen ez, megvalósult?

Se nem laptop, se nem tip-top, sokkal inkább hipp-hopp eltüntetett 160 millió pluszt hibás gazdaságpolitikával, valamint 450 milliós hitelt halmozott a nyakunkra. Az elmúlt 5 évben kiárusították Mogyoródot. Fejetlenül, stratégia nélkül, kapkodva. Igyekeztek bosszút állni mindenkin, aki egy kicsit is másként gondolja a dolgokat, vagy éppen szóvá teszi ügyeiket.

Minden választásnak tétje van. Mi a tét Mogyoródon?

Sajnos az önkormányzati képviselőség elvesztette méltóságát, tiszteletét ebben az 5 évben. A polgármester átveri, semmibe veszi a képviselőket, nemcsak a Fidesz által támogatottakat, hanem saját érdekszövetségének tagjait is. Átveri a teljes hivatalt, és ahelyett, hogy vállalná a felelősséget, átkiabál a túloldalra. Szóval komikus és egyben szomorú is, hogy ez a hozzáállás uralkodott el.

Nagyon komoly a tét, de a választás minden jóérzésű ember számára egyszerű: hagyjuk magunkat továbbra is becsapni az „üzleti civil érdekkör” által, vagy egy Tisztességes és Becsületes Mogyoródon szeretnénk-e élni a jövőben? Mi ez utóbbi mellett határoztuk el magunkat, mert egy olyan településen szeretnénk élni, ahol kizárólag a közösség érdekei érvényesülnek.

Ezek szerint ma tisztességtelen?

Miért, minek nevezzük azt, amikor valaki ajánlatot tesz egy település lakóinak, hogy szavazzanak rá, mert az ő érdekükben kíván dolgozni majd megválasztása után kiderül, hogy sokkal fontosabb a saját üzlet, a saját érdek? Ez tisztességtelen ajánlat. Ez zajlik ma Mogyoródon. Lehet gúnyosan mosolyogni a bajusz alatt, de mégis csak úgy lenne őszinte, ha kimondanák ezt az urak. Ehelyett mindenféle álszent szöveget olvashatunk, hallhatunk.

Mit üzenne az itt élőknek?

Arra biztatok mindenkit, hogy vegyen részt az önkormányzati választáson, mert ez a legfontosabb voksolás, hiszen most a közvetlen lakóhelyünkről, otthonunkról döntünk. Azt kérem a régi falusiaktól, hogy hallgassanak a szívükre, hiszen közülünk mindenkit ismernek gyerekkorunk óta, tudják rólunk, hogy a hit, a szeretet, a család és a helyi közösség elkötelezettjei vagyunk, akik még egy esetleges ötös lottó nyeremény után is Mogyoródon képzelik el a jövőjüket. Kérem azokat, akik eddig legyintettek, és azt mondták az önkormányzati választás csupán néhány „őslakó” mogyoródi család belviszálya, hogy jöjjenek el szavazni, tegyék „összmogyoródivá” a voksolást. Ne legyintsenek közönyösen, szánják rá azt a kis időt október 13-án, mert hiszem, hogy van lehetőségünk valódi közösségi együttműködést kialakítani. A Fidesz-KDNP és a Mogyoródi Lokálpatrióták alkalmas, tisztességes és becsületes jelölteket ajánlanak a mogyoródiaknak. Olyan képviselők kellenek a testületbe, akik nem a településből, hanem a településért élnek! Becsülettel Mogyoródért!