Kezdőlap Hírek KELL EGY JÓ KÖZÖSSÉG

KELL EGY JÓ KÖZÖSSÉG

1639
0

A MOGYORÓDI LOKÁLPATRIÓTA CIVIL EGYESÜLET NEM RÉGEN SZERVEZŐDÖTT ÚJJÁ. TAGJAI MÁRIS BELEVETETTÉK MAGUKAT A KÖZÉLETBE. SZEPTEMBERRE MOZGALMAS SÖRFESZTIVÁLT SZERVEZNEK, ÉS EZERNYI ÖTLETÜK VAN A KÖZÖSSÉGÉPÍTÉSRE. ELNÖKÜK, KURFIS LÁSZLÓ LAPUNKNAK ARRÓL BESZÉLT, SZERETNÉK ELKERÜLNI, HOGY MOGYORÓD ALVÓ VÁROSSÁ VÁLJON, AZON FOGNAK MUNKÁLKODNI, HOGY AZ EMBEREK KÖZELEBB KERÜLJENEK EGYMÁSHOZ. AZT SEM REJTETTE VÉKA ALÁ, HOGY A TELEPÜLÉS SOK SZEMPONTBÓL ROSSZ IRÁNYBA HALAD, EZÉRT OKTÓBERBEN A VÁLTOZÁSRA FOGNAK SZAVAZNI, ÉS SZÍVESEN LÁTNÁK RIBAI ZOLTÁNT POLGÁRMESTERKÉNT.

Mogyoródon már 2011-ben létrejött az egyesület. Miért volt szükség az újjászervezésére? Volt valamilyen előképe a kezdeményezésnek?

Bár a helyi lokálpatrióta egyesület már több éve létezik, sajnos történtek olyan dolgok a szervezet életében (pl.: halálestek), amelyek miatt szükségessé vált a egyesület újjászervezése. Én elsősorban azt várom a most induló közös munkánktól, hogy az itt élő emberek közelebb kerüljenek egymáshoz. Legyenek végre olyan kulturális, közéleti események, ahol találkozhatunk egymással, ahol ismeretségek, barátságok alakulhatnak ki. Tovább erősítve ezzel is a közösségi együttműködést, mert a közösségünk önmegtartó képessége múlik ezen. Lokálpatriótaként, az abszolút értelmű közösségi érdekképviseletet is igyekszünk megteremteni a jövőben.

Tíz éven keresztül szerveztük a Mindenki Karácsonyát. Ez a program a rászorulóknak biztosított ételosztásból nőtte ki magát. Úgy gondoltuk, az lenne az igazán jó közös program, ha mindenki részt vehetne benne, és együtt ülhetnénk asztalhoz karácsonykor. Az ötlet működött is, szerették az emberek, de végül eljött az a pont, amikor átadtuk a stafétát másoknak. Végül a mostani vezetés ragadta magához a kezdeményezést, de a központi szervezés nem tett jót a rendezvény hangulatának. Ma már látom, vannak olyan programok, amelyeket meg kell hagyni civil kézben, mert akkor marad a közösségé igazán, akkor tudnak igazán gördülékenyen, és költséghatékonyan működni a dolgok. Éppen ilyen kezdeményezésekkel szeretnénk a egyesület berkein belül foglalkozni.

Ezek szerint a egyesület nemrég alakult újjá. Nem kellene egy olyan nagyszabású program, ami felhívná az emberek figyelmét?

Egy ideje tervezzük már a nagy dobást, és jelenleg is szervezzük a szeptemberi sörfesztivált. Szeretnénk, hogy ne csak borhoz kötődő rendezvények legyenek Mogyoródon. A szeptember 22-i fesztiválon zenés programokkal és jó közösségi hangulattal várjuk az érdeklődőket. Reméljük a rendezvénnyel sikerül ismét feltenni a egyesületet Mogyoród térképére. Bízunk benne, hogy sok elkötelezett itt élő társunk csatlakozik hozzánk tagként is, és új ötletekkel, sokszoros lendülettel elindulhatna egy közös gondolkodás.

Mogyoródon Ön szerint mennyire aktív és fogékony a lakosság ezekre a kezdeményezésekre?

Valószínűleg nem lesz könnyű kicsábítani az embereket az utcára, de meg kell próbálni. Ha mi magunk nem szerveződünk közösségbe, akkor nagyon sérülékeny lelkiállapotba kerül településünk. Mogyoród sajnos egyre inkább egy „alvó város” jegyeit mutatja. Az új építésű lakóparkok ütemével a közösségépítés már nem tud lépést tartani. Szerintem az itt élők kis százalékát érdekli komolyan, hogy mi folyik itt valójában. A lakosság nagy része csak aludni jár haza. Motiválni szeretnénk az itt élő embereket, hogy van értelme foglalkozni a helyi ügyekkel, hiszen Mogyoród a mi otthonunk.

Ha már szóba került a lakók érdeklődése, közéleti kérdések mennyire foglalkoztatják az embereket? Lenne értelme ilyen irányú rendezvényeknek?

Valamikor volt itt egy rendezvénysorozat, amely a Mindenki Akadémiája név alatt futott a művelődési házban. A meghívott vendégek beszéltek politikai és közéleti témákról is. Persze most nehéz lenne hasonlót összehozni, hiszen jelenleg még művelődési házunk sincs, de ha sikerül felrázni a közösségi életet, akkor lenne létjogosultsága ilyen rendezvényeknek. Mogyoród közösségi szempontból rossz irányba halad, látszatfejlesztésekkel törekszenek politikai szereplők szavazatokat gyűjteni, de lelkeket romboló stílust honosított meg a mostani vezetés. Muszáj szem előtt tartanunk, hogy mit, milyen áron hozunk létre, és nem fogadom el, hogy ilyen döntésekbe a közösségnek nincs beleszólása, sőt még a tájékoztatás is finoman szólva hiányos.

Ezek szerint elég határozott elképzelései vannak a település közéletével kapcsolatban is…

Természetesen örülnék bármilyen átgondolt fejlődésnek Mogyoródon, de annak már kevésbé, hogy mindeközben irdatlanul megnő a település adósságállománya. Erről persze nem beszél Paulovics Géza, az emberek pedig csak az építkezéseket látják, a hátterét nem. Több mint 400 milliós hitele van a településnek, miközben nincs már művelődési házunk, könyvtárunk, ez pedig nem más, mint a mogyoródiak átverése, a helyi kultúra leépítése. Tagja vagyok a Gazdasági Bizottságnak, tehát belülről látom, hogyan mennek a dolgok. Szerintem nagyon rosszul, pazarlóan és átgondolatlanul bánnak a fejlesztési pénzekkel.

Látom a veszélyt abban is, hogy most elképesztő ütemben adták el Mogyoród földterületeit a tömeges agglomerációba költözés miatt, és lehetőleg minél több házat akarnak összezsúfolni a vállalkozók, a nagyobb haszon érdekében. A túlnépesedés azonban komoly következményekkel jár, amellyel a mostani vezetés egy része egyáltalán nem törődik. Minden településnek van egy tűréshatára, ha ezt túllépi a lakosság száma, akkor jönnek a dugók, a zsúfoltság, az ingadozó vízellátás és sorolhatnám még. Ahhoz, hogy mindez elkerülhető legyen, jól átgondolt jövőképre van szükség. Például nem ártana a zöld területeink legalább egy részét megőrizni, nagy kincs lesz ez néhány évtized múlva.

Persze ehhez arra lenne szükség, hogy a döntéshozók szavazataikkal ne a polgármestert és saját üzleti körét segítsék, hanem Mogyoród érdekeit tartsák szem előtt.

Ezek szerint Paulovics Géza polgármester aligha számíthat az Ön voksára…

A jelenlegi polgármester olyan rendszert épített ki, amely igyekszik ugyan a kormányzás látszatát megteremteni, ám nincs mögötte tartalom, így egyáltalán nem szolgálja a település érdekeit. A legelemibb közösségi szabályokat illene azért betartani, ne menjünk messzire, az igazmondást elvárnám. Én azon leszek, hogy új, másfajta szemléletű, következetesebb vezetése legyen Mogyoródnak, olyanok, akik egy kicsit hosszabb távon is tudnak gondolkodni.

Lesznek olyan képviselőjelöltek, akiket a Lokálpatrióta egyesület, mint egységes szervezet támogat majd?

Igen, az utóbbi időben nagyon sokat beszélgettünk Ribai Zoltánnal, és meg kell mondjam, nagyon szimpatikusnak találtuk a gondolkodásmódját. Benne látom, hogy Mogyoród fejlődését szolgálná az itt élő közösség irányelvei alapján. Ahogy a egyesület neve is hirdeti, lokálpatrióták vagyunk – bízom benne, hogy vele egy irányba tudnánk tekinteni, és közösen tevékenykedni Mogyoródért. Így amellett, hogy most beállunk mögé, és biztosítjuk a támogatásunkról, a jövőben is szívesen gondolkodnánk vele együtt. Ha ez az összefogás megvalósul, akkor közösen tudnánk felkarolni a helyi ügyeket, ráadásul mi a politikától teljesen kívülállók vagyunk, nem függünk a különböző helyi érdekköröktől, és pártokhoz sem tartozunk, azaz a frakciófegyelem sem köt minket. Ez azt jelenti, hogy bármilyen helyzetben szabadon képviselhetjük a közösség érdekeit. Nagyobb teret kapnának a civil kezdeményezések, és éppen ez lenne az az út, amellyel ki lehetne törni az apátiából. Mogyoródot közösen szeretnénk egy pezsgő, kulturális értelemben is fejlődő, összetartó közösséggé tenni.

Az összefogásról Ribai Zoltán az alábbiakat nyilatkozta:

Nagy örömmel fogadtuk a Mogyoródi Lokálpatrióta Civil Egyesület támogatását, reméljük, hogy együtt sikerül majd megdönteni a jelenlegi, hazugságokon alapuló rendszert! A jövőre nézve pedig bízom benne, hogy Kurfis László és az egyesület tagjai betöltik majd a híd szerepét a lakosság és az önkormányzat között. Ők lennének a garancia arra, hogy valóban a mogyoródiak érdekét szem előtt tartva tudjuk vezetni a települést. Úgy gondolom, jót tenne a településnek, ha nagyobb teret kapnának a civil kezdeményezések, közös erővel meg tudnánk állítani Paulovics Géza szemfényvesztő rendszerét, hogy aztán végre, annyi elpazarolt év után nekiláthassunk a közös munkának Becsülettel Mogyoródért!