Kezdőlap Gyermekeink Értékünk a gyermek

Értékünk a gyermek

1212
0

Kapdebo Ágnessel beszélgettünk, aki a Fidesz-KDNP, és a Mogyoródi Lokálpatrióták által támogatott jelöltek között indul képviselőként az október 13-ai önkormányzati választásokon. Egy betelepülő, akinek fontos Mogyoród jelene és jövője. Az összefogásban szakértőként jelenik meg oktatási és ifjúsági kérdésekben. Ezzel egy közösség megerősítésének fontos feladatait vállalja magára.

Mióta él Mogyoródon, milyen kötődései vannak?

12 éve élek Mogyoródon. Választásunk azért Mogyoród lett, mert hangulatával, gidres-gödrös elrendezésével hamar megfogja az idelátogatót, ahogy minket is. Ez idő alatt sok embert megismerhettem, sok barátra tettem szert. Előtte és azóta is a legelőkelőbb helyet az életemben a családom foglalja el, amely biztonságot ad és olyan értékeket nyújt számomra, amelyekből nap, mint nap építkezni tudok. Mindig is az anyaként való helytállás jelentette számomra a legnagyobb sikert! Férjemmel, házasságunk közel 30 évében 3 gyerek felneveléséről gondoskodtunk. A nagyobbak egyetemet végeztek, dolgoznak, a kisebbik fiúnk végzős gimnazista. A rendszeres sport is része az életünknek, élsportoló gyermekeink karatés nemzetközi mezőnyben kimagasló eredményeket értek el.

Szakmai pályafutásom tanítóként kezdtem Kolozsváron. Munkám igazi tartalmát az adta, hogy számtalan szabadidős programot éltem meg együtt a gyerekekkel. Miután áttelepültem Magyarországra, szociálpedagógusi és neveléstudományi végzettséget szereztem. Gyermek-és ifjúságvédelmi felelősként belülről is rálátást kaptam az ifjúsági korosztályra, a gyakorlatban átéltem a veszélyeztetett fiatalok mindennapjait és kerestem a megoldásokat. Ezután több éves gyakorlatra tettem szert önkormányzati feladatellátásban, dolgoztam oktatási bizottsági titkárként, később önkormányzati tanácsadóként. Jelenleg egy kutatóintézet kommunikációs munkatársa vagyok. Szabadidőmben önkénteseként, állami gondozott gyermekek programjaiban veszek részt.

Most, hogy a gyermekeim felnőttek, készen állok a tágabb közösségemért is tenni. Úgy érzem, kellő életbölcsességgel, de még bőséges energiával rendelkezem, hogy aktívan hozzájáruljak közös jövőnk építéséhez. Amit eddig különös odafigyeléssel, alázattal és szeretettel szűkebb környezetemben sikerült elérnem, nagyobb léptékekben is képesnek érzem megvalósítani.

Tudják mi köt össze bennünket?

A körülmények. Mindannyian saját igényeinket kielégítő körülmények között szeretnénk Mogyoródon élni. Alapvetően megegyeznek a törekvéseink és közösek a nehézségek is, amelyekkel szembenézünk. Abban viszont különbözünk, hogy vannak, akik itt születtek, mások viszont, egyre többen, hozzám hasonlóan, családjukkal költöztek ide és választják lakóhelyül Mogyoródot.

Hogyan látja a helyi közösség életét?

Meggyőződésem, hogy a hagyományos értékek mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül a modern kor változásait sem. Igazi közösségként akkor élhetünk, ha a gyors fejlődéssel lépést tartunk: az ideköltöző, új lakók elvárásait is szem előtt tartjuk, miközben odafigyelünk a hagyományok megőrzésére.

Milyen elképzelései vannak, és hogyan kívánja megvalósítani?

Végzettségem és munkáim során szerzett tapasztalataim alapján a nevelési és oktatási kérdésekben tudnék legtöbbet tenni képviselőként. Ez a terület nem csak munkám, hanem hivatásom is.

Képviselőjelölt társaimmal kidolgozott MOST 2019-2024 program stabil és határozott jelen- és jövőképet ad nekünk, mogyoródiaknak. Az oktatás, nevelés terén fő alapelvem, hogy ne átneveljek vagy felemeljek, hanem elismerve az egyéni értékeket, érvényesülni segítsek. Jelenleg Mogyoród lakosságának átlagosan 20 %-a 18 év alatti fiatal. Többekkel elbeszélgetve az derült ki, amennyiben olyan lehetőségeket biztosítunk, ami értük és velük történik, szívesen vennének részt a szervezett közösségi programokon.

A feltett kérdéseken túl, megoldásokat is kínálunk. Nem hangzatos dolgokban gondolkodunk, hanem valós, hiteles és hosszú távon fenntartható gyakorlati megvalósításokban.

A számtalan kezdeményezés közül most csak néhány programelemet említek:

  • bővítjük a gyermek-és ifjúsági programokat a tanórai kereteken túl
  • gyermekeinket helyben, színvonalas rendezvényekkel és plusz, az önkormányzat által támogatott szakkörök (idegen nyelv, számítástechnika, sport, zene és tánc) finanszírozásával fejlesztjük
  • helyi közösségi buszjárat bevezetésével könnyítjük meg az itt élő fiatalok és idősek közlekedését Mogyoródon belül, amelyet a gyermekek és a nyugdíjasok ingyenesen használhatnak
  • az óvodában és iskolában évente több alkalommal báb- és színházi előadásokat
  • szervezünk, a legkisebbeknek pedig ingyenesen biztosítunk Ringató foglalkozásokat
  • újra útjára indítjuk az újszülöttek és betelepülők köszöntése elnevezésű programjainkat
  • a fiatalok szórakozási lehetőségeinek bővítése érdekében Ifjúsági Klubot hozunk létre, ahol különböző szórakozási lehetőségeket vehetnek igénybe, és akár közösségi programokat is

A programokkal nem csak kellemes és biztonságos légkört kívánunk biztosítani az itt élő családoknak, hanem erős helyi kötődést is. Abban bízunk, hogy ha gyermekeink megtalálják a számításaikat a településen, akkor jó esélyünk van rá, hogy későbbi, felnőtt életüket is Mogyoródon képzeljék el.

Amennyiben az Önök bizalmából lehetőséget kapok, becsülettel fogok dolgozni azért, hogy Mogyoródon a tisztességes viszonyok helyreálljanak, hogy közös érdekeink egyben közös értékeink is legyenek. A bemutatott tervekkel vágok neki a választási megmérettetésnek, amelyhez ezúton is kérem megtisztelő bizalmukat.