Kezdőlap Álláspont ELSZABTÁK

ELSZABTÁK

2300
0

Ha elszabták, hát ….

Mint ahogy azt már korábbi számukban megírtuk, jelenleg Mogyoród működési költségvetése alapvetően mínuszos. A mínusz milliókra rúg, amely 3 év alatt meg is háromszorozódott. 2016-ban még 40 milliós hiánnyal zárt a mérleg, 2019-re már 120 milliós deficitet terveztek be. Bárki számára megtekinthető Mogyoród honlapján a költségvetés tervezet, nyugodtan higgyenek a szemüknek. Persze, most még maradványból eltüntethető, azaz kihozhatók a számok 0-ára, de ez a maradvány egyszer elfogy, és akkor nem lesz miből pótolni a hiányt.

 „…felhívjuk a figyelmet, hogy évek óta előző évi maradványból finanszírozza a képviselőtestület a költségvetési hiányt, amely nem biztonságos, mert amint a maradvány összege felhasználásra kerül, vagy jelentősen lecsökken, az egyensúly felborul, ha nem intézkedik a testület vagy a kiadások mérséklése, vagy a bevételek növelése érdekében.”

(Idézet a 40/2019. számú 2019. február 27-i ülésre készített előterjesztés 5. oldaláról)

Elmúlt 5 éves működésük alapján, a következő lehetősége­ket fogja számba venni Paulovics Géza és az üzleti kör: az egyik a hitelfelvétel, de működésre ez államilag tiltva van, tehát kiesett. A másik lehetőség, hogy növelik az adóbevé­teleket. Az iparűzési adó államilag maximalizálva van, így az is kiesett, tehát tovább kutatnak, és most már a lakosságot terhelő adók között kell vizsgálódniuk. Nézzük, melyek a le­hetőségek:

  • A telekadót fizetők körét kibővítik, például ezután fizetni kell a belterületen lévő, beépített ingatlanok után is. Azaz nem csak ingatlanadó terhelné ez esetben a lakosokat, hanem telekadó is.
  • Megemelik az ingatlanadót. Nekik ez könnyen megy, hiszen választási ígéreteikben többször hangsúlyozták: mindent el fognak követni, hogy ne adókkal, hanem értelmes gondolatokkal húzzák ki Mogyoródot ebből a helyzetből. Annyira nem jött értelmes gondolat, hogy már a megválasztásukat követő évben bevezették az ingatlanadót. Elég, ha eltörlik a 30%-os kedvezményt, ami most még mindenkinek jár, és máris 30%-kal megemelték Mogyoród bevételét, míg Önök 30%-kal többet fizetnének ez esetben az ingatlanjuk után.
  • Nem az ingatlanadót, hanem az ingatlanok számát növelik. Talán ez elsőre nem hangzik rosszul, de valójában elég rémisztő. Jelenleg közel 1000 db telek van belterületbe vonás alatt, és ezek jelentős részén 4 lakásos társasházakat készülnek építeni. Ez azt jelenti, hogyha a telkek csak 40%-án társasház épül, akkor 400 telken 1600 lakás épülne elég gyorsan. 1600 lakás pedig minimum 5000 fő beköltözését, és legalább 2000 autó parkolását, közlekedését jelentené Mogyoródon. 2019-ben Mogyoród lélekszámát 7.120 főben állapították meg, és ez nagyon gyorsan ~13.000 főre növekedhet. Fel van készülve Mogyoród, és önök ekkora létszámra? Fel vannak készülve arra, hogy az utakon dugók lesznek mindennap? Hogy az iskolákban az osztálylétszám megnövekszik? Hogy még a magán bölcsődékben és az óvódákban sem lesz férőhely? Hogy Mogyoród teljesen elveszti falusias mivoltát, és helyette vidéki panelteleppé válik?

A legrosszabbul akkor járunk, ha ezeket ötvözik, tehát megemeli az ingatlanadót és növeli az ingatlanok számát, esetleg a telekadó is új értelmezést kap, de ebbe már bele sem szeretnénk gondolni.

Mivel látható, hogy értelmes gondolatokkal nem tudnak települést vezetni (hisz az ingatlanadót ennek hiányában kellett bevezetniük), nem várhatunk tőlük sokat, csak ígéreteket erre. Ha netán további fejlesztéseket helyez kilátásba Paulovics a választási kampányában, akkor nyugodtan megijedhetünk, mert annak önrészét csak újabb hitelből fogja tudni finanszírozni, hiszen – ahogy a költségvetés is mutatja -Mogyoród pénzügyileg instabil.

BibE