Kezdőlap Álláspont Drága bontás

Drága bontás

478
0

Zajlik az új egészségház építése, amelyet a nagyközség önkormányzata összesen több százmilliós hitelből és támogatásból hoz tető alá. Jelentős összeg ez, ráadásul úgy tűnik, hogy már a munkálatok első szakaszában, vagyis a művelődési ház és a gyermekorvosi rendelő elbontásakor sikerült a sitt mellett némi közpénzt is kitalicskázni.

2018. szeptemberében indultak el az új egészségház építésével kapcsolatos munkálatok. A nagyszabású, közel háromszáznegyvenöt millió forintos összköltségű beruházáshoz a Pest megye Területfejlesztési Programja biztosít 193,38 millió forintos célzott pénzügyi támogatást. Az új épületnek sikerült az önkormányzat tulajdonában lévő területet találni, csakhogy a Fóti út. 18. szám alatti ingatlanon állt a régi gyermekorvosi rendelő és szintén itt állt a régi művelődési ház – így az első feladat ezek elbontása volt. A munkára több cég is jelentkezett árajánlattal, végül az önkormányzat közbeszerzési eljárás bírálóbizottsági ülésén az NF Solár Kft. ajánlatát találták a legkedvezőbbnek, amely 15 882 112 forintos bruttó költséggel számolt. Nem mellékesen ez a cég nyerte el a lehetőséget a bontást követő építkezésre is. Tény és való, hogy az építkezéssel kapcsolatos költségek, a munkaerő és az anyagárak jelentősen elszálltak az elmúlt pár évben, így ez a tizenötmilliós árajánlat laikus szemmel nézve nem veri ki a biztosítékot. Ráadásul az NF Solár precízen listázza is, mennyi az annyi: a szerződésben fel van sorolva az egyes épületek esetében mennyibe kerül a közművek kikötése, a tetőszerkezet bontása, a bontott anyag konténerbe rakása és elszállítása stb. Így jött ki nekik a művelődési házra nettó 8,5, a rendelőre pedig nettó 4,5 millió forint. Ám ha közelebbről megnézzük a számokat, kiderül, hogy mindez csak gondosan felépített díszlet.

Megkerestünk egy Pest-környéki független céget, és megkérdeztük, mennyiért tudnák elvállalni az egyes épületek elbontását a sitt elszállításával együtt. Így kiderült, hogy a kisebb, 115 m²-es rendelő elbontása már nagyjából 2 millió forintból elérhető lett volna, míg a nagyobb, több mint 400 m²-es művelődési házat is ki lehetett volna hozni körülbelül 5 millió forintból. Az igazsághoz hozzá tartozik ugyan, hogy ezekben az árakban nincs benne néhány kisebb tétel, például a közművek kikötése, de még a legnagyobb jóindulattal számolva is kijöhetett volna a teljes bontás nagyjából 10 millió forintból. Tehát becsléseink szerint az ár egyharmada megspórolható lett volna – ami akár a közpénz hanyag kezeléseként is értelmezhető, így mintegy 5 millió forint sorsával kapcsolatban merülnek fel kérdések.

Nagyhalaknak dobták a megrendelést

Ha már ilyen vastagon fogott a ceruzájuk a költségek kiszámításakor, utánanéztünk az NF Solárnak is. Maga a vállalat egy elég érdekes kreatúra. Az Opten céginformációs adatbázisban található információk alapján 2011-ben alakult, és ahogy azt a neve is sugallja, elsősorban napelemekkel, napkollektorokkal foglalkozott.

„Fő feladatunknak a megújuló energiaforrások elterjesztését tekintjük, és ehhez nyújtunk segítséget valamennyi meglévő és leendő partnerünknek, legyen szó tervezésről, kivitelezésről, vagy engedélyezésről”

– hirdeti a cég honlapja. Az évek során aztán jó pár, az eredeti profiltól teljesen eltérő tevékenységi kört is hozzáadtak: 2014-ben például az Újság-, papíráru-kiskereskedelemet nevezik meg főtevékenységként (fel is merül a kérdés, származik-e innen valamiféle kapcsolat a szintén papírban utazó Paulovics családdal?), de szerepel itt bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk kiskereskedelme, és illatszer nagykereskedelem is. 2017. márciusában aztán feltűnik az épületépítési projekt szervezése, építési terület előkészítése, majd a tetőfedés, tetőszerkezet-építés, végül az év áprilisától főtevékenységük Lakó- és nem lakó épület építése. A cég vezetői zseniális jósnak bizonyultak, hiszen hamarosan jöttek is az első sikeres megrendelések az új tevékenységi körnek köszönhetően. Ráadásul Mogyoródon különösen szerethetik őket, hiszen először 2018. szeptemberében sikerült behúzniuk a már említett gyermekorvosi rendelő elbontására és egy új egészségház kivitelezésére kiírt közbeszerzést, majd egy hónapra rá ismét nyertek, méghozzá a régi orvosi rendelő átépítését, amit 63,1 millió forintért vállaltak el. Kérdésként merülhet fel azért, hogy a cég milyen referenciákkal rendelkezett ezen a téren, amely nem egészen egy éve vette fel ezt az új tevékenységi kört (!)

Visznek, amit lehet

Adja magát a kérdés, hogy egy eredetileg napelemekkel foglalkozó cég hogyan képes pillanatok alatt átváltani egy teljesen más profilra? Úgy, hogy az építési munkálatok lényegi részét nem ők végzik, hanem alvállalkozókat keresnek. Mogyoródon a művelődési ház bontásakor a bányaüzemeltetéssel, földmunkával, nehézgép-kezeléssel és bérmunkával foglalkozó Fót-Gép Kft.-re bízták a munkát. Az orvosi rendelő felújításakor, amikor az épület alsó szintjén elkészült az új fogorvosi rendelő, a polgármester közösségi portálján köszönte meg az NF Solár munkáját, és megemlítette az alvállalkozókat is, akik a munkát végezték: például az ALTU Konténert, a NIMIHUNI Kft-ét és a Deszkaland Kft-ét. Ebből a következő történet rajzolódik ki: az NF Solárnál ráálltak a közbeszerzések megnyerésére, – ez nyilván a megfelelő kapcsolatok segítségével szemlátomást megy is nekik –, majd amit maguk nem tudnának elvégezni, azaz a tényleges munkát kiadják alvállalkozóknak. Kérdés, hogy kivel vannak ennyire jóban az önkormányzatnál?