Kezdőlap Álláspont “Az állam én vagyok”

“Az állam én vagyok”

473
0

Azt mondják, a történelem ismétli önmagát, és láttunk már példát több uralkodóra, akik után válság sújtotta a népet. A fenti idézet XIV. Lajostól, azaz a Napkirálytól származik, akinek uralkodása Franciaország fénykora volt, de az államháztartás folyamatos túlköltekezése a következő évtizedekben súlyos gazdasági-pénzügyi krízisbe sodorta az országot.

Most éppen ez folyik Mogyoródon. Félreértés ne essék, a fejlesztések jók és fontosak egy település számára, azonban csak akkor tudják tartósan az embereket szolgálni, ha azok átgondolt, hosszú távú stratégiát követve, számolva a későbbi terhekkel, következményekkel kerülnek kialakításra. Minden más esetben a jelenlegi pompa súlyos következményeket ró az ott élőkre.

Paulovics Géza polgármester próbál felmutatni valamit, de az ezer sebből vérzik, hosszabb távon pedig katasztrofális a helyzet, még saját elvtársai is így látják.

E bevezető után, nézzük, mire alapozzuk állításunk:

Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának 2019. évi költségvetési rendelettervezetének I. számú olvasatában az alábbiak találhatók:

Működési költségvetés hiányának alakulása 2016 és 2019 között:

                      2016. évi működési költségvetés hiánya: 40, 1 millió forint                                      2017. évi működési költségvetés hiánya: 77,8 millió forint                                      2018. évi működési költségvetés hiánya: 85 millió forint                                2019. évi tervezett működési költségvetési hiány: 120 millió forint. 

A táblázatból is kiolvasható, hogy a működési költségvetés KIADÁSI oldalon 32,6 millió forinttal NŐ, ezzel szemben a BEVÉTELI oldalon 2,4 millió forint a CSÖKKENÉS.

3 év alatt a működési költségvetés hiánya megháromszorozódott!

Ezt jelenleg a működési maradványból tudják finanszírozni, azonban a ennek összege évről évre csökken, és ebben az ütemben igen gyorsan el is fog fogyni. Vajon ezután miből kívánják majd finanszírozni a hiányt? Az állam ugyanis – nagyon helyesen – nem enged hitelt felvenni működésre önkormányzatoknak.

Elnézve Mogyoród jelenlegi működését, nem tartható kizártnak, hogy a most megépítésre kerülő Egészségház – amely már most kicsi – pár év múlva nem fog tudni üzemelni, hiszen nem lesz miből működtetni.

Sőt az ellehetetlenülő költségvetés miatt valahonnan plusz bevételeket kell majd szerezni, ha nem akar csődöt jelenteni a település.

Egyben biztosak lehetünk, az itt élők csak elszenvedői lehetnek a jelenlegi folyamatnak. Ha Paulovicsnak kell megoldania ezt az őszi választások után.

Visszatérve XIV. Lajoshoz, azt még érdemes tudni róla, hogy kezdetben egy nagy birodalom anyagi forrásai álltak rendelkezésére, ezért nem is elégedett meg azzal, hogy egyszerű király legyen, ő félisten akart lenni, és annak is tartotta magát. Már uralkodása végén éhínség pusztított Franciaországban. 1715-ben a temetési szertartásán kifütyülték az emberek, mert a király egyedül magának akarta a hatalmat, a nép csak eszköz volt ambíciói eléréséhez. Ők csak szenvedtek a Napkirály fényében.

BibE